Tonåren

Förra årets kullar är i tonåren nu. Märks kanske mest tydligt på hanarna som får ett nytt stort intresse – att lukta efter löptikar. Det är som värst i den här åldern och om er unghane är jobbig – så kommer han inte att vara likadan i hela sitt återstående liv.

Den här åldern – från runt 7 månader upp till ca 1-1.5 år kan vara en jobbig period. För tikarna lugnar det ofta ner sig efter 2a eller 3e löpet. Orsaken till stöket är att det är ungefär nu som de yngre lämnar föräldrarna och söker en egen flock/partner. Hos oss måste hunden stanna och fortsätta att vara “barn” i förhållande till oss. Det kan ta lite tid och protester innan hunden har accepterat detta och är nöjd med sin plats.

Det gäller att gå en balans mellan förståelse och krav. Har man en tendens att vara “för snäll” kanske man ska öka sina krav. Vet man med sig att man har haft mycket krav på sin valp innan kanske man ska ligga lite lägre. Koncentrationsförmågan är ganska usel just nu.

Vuxna hundar leker gärna “omkull” de unga hundarna och det kan man härma. Under lek bråttar man ner unghunden. Obs! att man inte får trycka ner den och inte hålla den nere. Man bara lurar omkull hunden i leken. När Lara är dum tar jag t ex upp henne i famnen, lägger henne på rygg där och pussar på henne. Ett enkelt sätt att visa att jag bestämmer.

Om unghunden inte vill saker – måste ni driva igenom er vilja. I alla sådana situationer måste ni vänta in lugnet innan ni avslutar. Det syns genom att hunden slappnar av, sätter sig, vänder bort blicken, slickar sig om munnen. Då ska den omedelbart ha ett “fri”-kommando.

Tänk hela tiden på vad ni belönar och arbeta målmedvetet. Vilket beteende är det ni vill ha? Vad ska ni belöna för att nå dit? Förvirra inte hunden genom att själv vara ofokuserad och svamlig. Tänk i steg.

Förklara er som ledare genom att vara lugna och bestämda. Det är enkelt men effektivt att kräva att du ska gå ut och in först genom dörren och trädgården. Hunden ska kunna vänta tills den får ett “fri”-kommando när den tex kopplas loss. Gäller även inomhus. Hunden får inte stanna och kissa förrän ni säger att det är ok. Det finns otaliga småsaker där ni på ett enkelt och effektivt sätt kan förklara, att ni är den som bestämmer.

Om hunden har en tråkig attityd kan det vara effektivt att vända den ryggen. Låta den kämpa lite och göra sig till innan du blir tillgänglig igen.

Det är en tröst att perioden inte varar för evigt! Använd er hjärna – och fundera ut lösningar på problem. Mer av samma sak förvärrar. Om ett problem blir värre – fundera på vad du själv har gjort för att det ska bli så. Och hör gärna av dig! Jag finns att diskutera med.

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

1 × 5 =

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.