Uppgiven

Kommer och går på en ca 3 dm bred väg/stig. Taggbuskar på sidorna. Lösgrus ovanpå hård väg. 2 st tvära kurvor framför mig.

Får höra ett otroligt oväsen framför mig och hinner peta in 4 hundar till kanten när 1 st mamma kommer farande, halkandes i gruset, joggandes, skrikandes. Bakom henne, likaså vilt skrikande, flåsande hysteriskt och ögon som står rakt ut – 2 små barn. Ca 5- 7 år gamla. På varsin 2-hjuling som dom knappt klarade av. Dom sladdar i gruset och klarar precis av att låta bli att köra in i hundarna – men det var inte precis så att dom kunde väja och dom såg nog inte oss över huvud taget. Dom var så stressade. Bakom dessa 3 en pappa, liksom mamma i joggingkläder. Familjen var ute och motionerade.

Jag försökte göra sällskapet uppmärksamma på att vi fanns – mamman blinkade förvånat när hon redan i stort sett passerat oss.

“Ni måste ta det LUNGT” ropade jag.

Pappan svarade “Dom ä ju bara baaarn” med glasklar logik. Han tänkte förstås att jag menade att BARNEN borde ha tagit ansvar för att sakta ner.

“Ja, och det här är bara hundar som kan bli överkörda och ni är bara 2 vuxna som har ansvaret ” svarade jag.

Dom hade full fart förbi och hade redan passerat när pappan fattade vad jag sagt – då hörde jag ett illvrål från honom och hans impuls var att tvärvända och springa tillbaka. Han hoppade upp och ner några gånger, sliten mellan sina 2 önskingar. Följa familjen eller vända.Troligen hade jag fått en j-a smäll om han hade lyckats. Men precis då körde minst 1 av barnen omkull och gav upp illtjut som vida överröstade pappans vrål. Vem blir förvånad?

Lucky me…

Men ni har väl klart för er att som hundägare är ni alltid ansvariga.

Om barnen hade kört på hundarna och hundarna i det läget hade bitit barnen – hade det varit mitt fel. Häromåret avlivades en schäfervalp som bet en cyklist som körde på den.

Om mina hundar är i koppel och blir överfallen av en lösspringande hund och biter hunden – är det mitt fel. Hundägare är ansvariga. Hela tiden och oavsett. Vad deras hund gör.

Jag är så hjärtinnerligt utless på dagens föräldrar. Föräldrars uppgift är att ta hand om sina barn. Vårda och vägleda – samt kontrollera! Lära barnen att uppföra sig så att dom helt enkelt klarar av att överleva i dagens samhälle. För en hel del av dagens föräldrar fungerar inte föräldraskapet på det sättet. Eller som en granne sa för några år sedan – eftersom hans barn skulle cykla på bilvägen utanför mitt hus fick inte jag köra bil där. Häpp!

En reaktion på ”Uppgiven”

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras.

ett × fyra =

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.