Regler och hundar

Länge fanns teorier om hundar och att de satte sig upp och utmanade oss som flockledare. Och visst händer det ibland – i vilket fall händer det mellan hundarna själva. Jag ser det mellan unga hundar som är runt 1 år, och någon av de äldre i flocken.

Mellan oss och hundarna skulle jag vilja påstå att det sällan händer. Vi har många regler som vi tänker oss att hunden ska följa – om hunden inte gör det beror på andra saker än att den vill utmana dig som flockledare.

Som ägare måste du förklara dina regler för hunden. Noga och länge. Sen måste hunden förstå regeln. Är du säker på att den verkligen förstått vad du menar? Sen måste den minnas regeln. Och minnas den även om andra stimuli är intressantare. Sen måste den tycka att regeln är rimlig. SEN kan den ev sätta sig upp mot regeln. Om regeln som du förväntar dig att hunden ska följa i hundens ögon är orimlig. Vid det tillfället.

Regeln om att inte dra i kopplet är knepig. Förstår hunden den? Dessutom finns det snabbt situationer där hunden inte minns den – om den ser en katt t ex. Dessutom är regeln orimlig – om du går för sakta eller hunden är väldigt bajsnödig. Över tid och när hunden kan regeln och förstår den ska den kunna utföra den i olika situationer – men dit är det väldigt väldigt långt!! Och kräver träning beröm och godis.

Vi shibafolk är väldigt stolta om våra hundar vill hälsa på andra människor. Andra sidan av myntet är nämligen att vara rädd för människor. Därför bråkar vi aldrig på våra shibor om dom hoppar på människor och är glada över människor. ALDRIG. Däremot finns det ingen anledning att bråka för att hunden vill hälsa. Vi bara håller emot och låter den inte göra det.

Regeln att inte hälsa på andra hundar är dum ur hundsynpunkt. Hur ska man förhålla sig till andra hundar – individer som går in på andra hundars territorium kan bli ihjälbitna. Här måste vi hjälpa hunden och lära in ett helt annat beteendemönster vid sådana passager. Över tid lär sig hundar att det är ok, som valpar vill dom gärna hälsa för att visa underkastelse. Självklart måste vi hindra detta. Den främmande hunden kan vara arg på valpar eller bära med sig smitta. Dessutom är det en stor stress för hundar att behöva hälsa på andra hundar som den inte känner. Så – hunden måste med vår hjälp lära sig att passera andra hundar utan att hälsa.

Om hunden vill leka och inte du – du måste lära hunden hur du vill ha det. Du får försöka hitta sätt att prata med den – hundar lyssnar inte på ord utan på tonfall och kroppsspråk. Samma sak med hur du vill leka. I leken befäster hunden relationer och rangordning.

Detta var bara några exempel på våra regler kontra hundens. Du får inte bli irriterad på hunden för att den inte förstår utan det kommer att vara ditt jobb – att lära din hund förstå och leva nära människor. Att tolka oss människor. Äldre hundar kan oss och vårt sätt på sina 5 fingrar. Din hund gör så gott den kan. Hunden gör sällan medvetet fel. Precis som vi kan den missuppfatta och glömma… Hunden är inte mer än just hund.

Alla tankar om att den struntar i oss för att den vill bestämma över oss och utmana oss kan vi glömma. Och i stället fundera över hur vi gjort för att lära hunden det vi vill att den ska kunna. Minns den ens regeln? Är regeln rimlig? Och vid just det tillfället? När hunden är okopplad och kommer springande bara för att just du ropar…. – då är det ett halleluja-moment att bli tacksam över!

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

4 × två =

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.