Att uppfostra hund

Jag bad Sabina Anjert, Akimos matte, att skriva lite om hur hon tänkt och gjort när hon har uppfostrat sin hund. Akimo är så glad och positiv och hänger med matte på både utställning, rallylydnad, nosework, agility m m. Vad ska man tänka på?

Redan från första dagen Akimo kom till oss har vi berömt hans egna initiativ i rätt riktning. Vi har mer eller mindre alltid ett litet öga på honom, inte för att vi behöver det egentligen, han är en otroligt pålitlig liten kille och det är han nog dels pga att vi faktiskt alltid haft ett extra öga på honom. Detta gör vi för att vi indirekt formar och tränar honom lite hela tiden, jag vill inte missa något tillfälle att berömma honom när han gör något bra och jag vill kunna vara steget före för att hindra något som senare kan utvecklas till ett problem.
Han vet idag att det alltid lönar sig att göra på ett visst sätt och därför eftersträvar han nu alltid det.

Vad och hur vi tränat från början och underhåller mer eller mindre dagligen:

Hantering
Låta honom hanteras av oss och andra människor i olika miljöer och på olika vis. Vi började öva all typ av hantering med honom själva, sen fick vänner och familj prova och till sist främlingar. Vi guidar alltid nya människor som vill hälsa för att inte riskera att han ska blir skrämd eller felhanterad.
När han var mindre satte oss vid en lekplats och bara observerade barn. Barn som skriker och springer runt gick vi bara lugnt förbi. Lugna barn fick hälsa och bjuda på godis eller kasta en leksak som vi alltid bär med oss, vi visar även barnen alltid hur man hälsar på ett bra sätt. Akimo har alltid älskat och intresserats av barn och mycket jobb vi gör, bland annat detta är i förebyggande syfte. Idag får han träffa alla typer och nivåer på barn och han tycker barn i alla storlekar är bland det roligaste som finns! Än idag guidar vi barnen för att han inte ska utveckla någon rädsla.
Veterinären åker vi till med jämna mellanrum för att bara äta godis och väga honom. Han hälsar glatt på veterinärerna och bjuder på pussar så även denna träning är mest i förebyggande syfte.
Kloklippning gör vi var 3-4:e dag dels för att underhålla klorna och dels för att det ska tillhöra vardagen att bli ompysslad. Jag är fortfarande generös med godis vid kloklippning även om vi har inte stött på några problem där heller. Som sagt tänker vi mycket förebyggande träning för att hålla eventuella problem borta.

Inkallning
Alltid när han är påväg mot mig kallar jag och gör mig intressant, kommer han inte så får jag jobba järnet för att fullfölja det jag påbörjat genom att göra mig ännu mer intressant än det andra som då lockade mer. Ger jag upp där så förlorar jag otroligt mycket värde i min inkallning och han lär sig då att det betyder inte så mycket när jag står och gapar och han kan lika bra strunta i mig. När han sedan kommer försöker jag få min belöning att vara mer värdefull än det andra han ville till så att han kommer ihåg till nästa gång att det är matte som alltid har det bästa. Att ha tålamod och fullfölja gäller all typ av träning vi gör.

Kontakt
Varje gång vi är ute och går och han slänger upp en blick på mig så får han respons, antingen i form av godis, leksak, ett glatt bemötande ”heej” eller en matte som hoppar runt i diket och kastar löv. Vi varierar alltid belöningen och slutar aldrig vara kreativa! Finns det störningar omkring måste belöningen kompenseras upp så han återigen till nästa gång vet att det alltid är hos mig det mest spännande händer.

Miljö
Som valp var vi mycket publik på hundträningar och tävlingar av olika slag innan vi deltog själva. Vi började sedan åka på inofficiella tävlingar på olika ställen och öste honom med beröm och belöningar på planen. Målet när vi tävlar är alltid att vi båda ska ha kul, resultat och prestation kommer i andra hand. Vi åker även ofta iväg och går vanliga promenader i nya miljöer.

Övrig träning
Vi tränar väldigt varierat för att inte tråka ut honom. Korta pass och endast när jag känner att han är på g, jag ber aldrig honom om något när jag ser att förutsättningarna för att lyckas är knappa. Vi ser till att inte ställa för höga krav utan han ska alltid få lyckas för att hålla hans självförtroende på topp och suget på att lära sig nytt kvar.
Vi har även gått olika kurser där han utöver själva kursens innehåll lär sig att fokusera på mig bland andra hundar.

Relation
Vi är sparsamma med ordet nej, det är lätt hänt att man blir tråkig och tappar meningen av själva ordet om man tjatar så vi använder bara ordet när vi verkligen menar nej och inget annat. Aldrig aldrig har han fått höra ett nej under tiden vi tränar, blir något fel blir jag tydligare i mitt kroppsspråk och vi försöker igen tills han lyckas. Träning ska endast förknippas med kul!
Han är alltid tillsammans med oss, ensam hemma är han endast ibland för ensamhetsträningens skull om vi ev skulle behöva lämna honom ensam på riktigt en dag i framtiden. Vi pressar honom aldrig, kränker eller lämnar honom ensam i jobbiga situationer. Han litar på oss och vet att vi tar hand om honom vid potentiell fara. Vi stöttar alltid och guidar honom istället. Vi har målet att alltid vara den trygga punkten som är världens roligaste varelser i hans liv.

5 reaktioner på ”Att uppfostra hund”

  1. Väl beskrivet av Sabina, Akimos matte, vad som är bra att tänka på för förstagångs- så väl som van hundägare.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

two × five =

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.