Köttbullar

livsfarligakottbullar-2

Köttbullar kan vara livsfarliga!
Lök i alla former är livsfarligt för hundarna. Det hämmar syreupptagningen i blodet, sänker prestationsförmågan och kan leda till allvarliga förgiftningar. Belöningar som köttbullar och korv verkar motivationshöjande för stunden, men bara efter några minuter påverkas hundens kropp negativt av godiset.

Att choklad är farligt för hundar vet väl alla vid det här laget. Choklad innehåller kakao som bland annat innehåller teobromin, ett ämne som hundar är extra känsliga för. Men få verkar vara informerade om lökens giftiga inverkan på hundar.

Lök ger blodbrist. Eftersom en liten mängd lök inte ger någon akut reaktion hos hunden tror många att det inte är någon fara. Men lök innehåller näringssaltet thiousulfat och hundar saknar det enzym som bryter ned detta ämne. Veterinär Harold Tvedten är chef för Regiondjursjukhuset Strömsholms laboratorium och han vet vilken fara löken utgör för hundarnas liv.

– Alla former av lök är giftiga för hun- darna. Det ger bland annat förändringar i de röda blodkropparna som i sin tur påverkar syreupptagningsförmågan, förklarar han. Lite gör stor skada.

Lök får alltså de röda blodkropparna att brisera med anemi som följd. Hunden drabbas av blodbrist och låga blodvärden eftersom de röda blodkropparnas 42 cellväggar bryts ned. Ett stort problem är att en stor del röda blodkropparna måste förstöras hos hunden innan den får synliga symtom. Detta har gjort att den allmänna uppfattningen är att man kan ge hunden små doser av lök utan att den påverkas av det, men så är inte fallet. Hunden påverkas snabbt även efter ett litet intag av lök.

– Hemoglobinet i blodet förvandlas till metahemoglobin när hunden äter lök. Hemoglobinet tar sig en annan kemisk form som påverkar syreupptagningen i blodet negativt. Detta händer redan efter någon minut när hunden har ätit lök, säger Harold Tvedten.

De döda blodkropparna transporteras dessutom till njurarna och hunden kan drabbas av njursvikt. Ett annat organ som påverkas negativt av löken är mjälten. Ge inte hunden någon lök över huvud taget, varken som belöning eller i matrester.

– En gång var det en mops som nästan dog på grund av att han hade ätit för mycket pyttipanna. Familjen hade haft kalas och fick mycket pyttipanna över vilket resulterade i att alla och då även hunden åt maträtten i tre dagar. Mopsen fick en akut lökförgiftning.

Hundar som får en liten mängd lök under en lång period drabbas av en långsam nedbrytning av de röda blodkropparna. Köttbullar och korv brukar vara populä- ra belöningar på hundklubbar, men med tanke på att dessa innehåller lök i varierande mängder gör man bäst i att hitta ett sundare godis till sin hund.

När antalet röda blodkroppar i hundens blod minskar, svarar kroppen med att nybilda blodkroppar i benmärgen, men det återställs inte över en natt.
– Det tar lång tid för hundens kropp att komma tillbaka till ett normalt värde. Det beror i och för sig på hur mycket lök hunden har fått men man kan säga att det tar ungefär en till två veckor innan värdet är någorlunda normalt. Sedan tar det ytterligare två veckor innan blodvärdet har nått det normala, förklarar Harold.

Symtomen vid den här typen av förgift- ning är varierande. En snabb förgiftning har ofta kraftigare symtom än en lång- sam förgiftning. Vanliga symtom vid lökförgiftning är att hunden blir trött, orkar mindre, får sämre kondition, flåsar mer och får mindre aptit.

– Vid en akut förgiftning kan en stor mängd hemoglobin gå sönder på en gång och då kan hundens urin vara rött.

Lök är ett vanligt livsmedel som är farligt för hunden. Med lök menas alla sorters lök såsom vitlök, gul lök, charlottenlök, gräslök. Det spelar ingen roll hur löken tillagats den kan vara rå, kokt, stekt eller torkad. Plocka alltid bort alla lökbitar ur mat som du ger till hunden. Belöna helst inte hunden med köttbullar, korv eller dylikt. Det finns många alternativ som är helt läkarna.

Vitlök har samma skadliga effekt som vanlig gul lök. Tyvärr finns det vitlök i såväl pulver som kapselform att köpa i hundtillbehörsaffärer. Det finns dock inga forskningsresultat som stödjer att vitlök skulle vara nyttigt för hundar. Däremot har många fall av lökför- giftning konstaterats.

Vid en långsam process kan det hända att hunden inte orkar gå, svimmar eller får problem med hjärtat. Oftast är slemhinnorna mycket bleka, förklarar Harold.

En del ger sina hundar vitlök för att motverka att de bli angripna av fästingar. Eftersom vitlök innehåller samma gift som vanlig lök så bör man undvika att ge både rå, stekt eller torkad vitlök till hunden.
– Jag har inte sett ett enda fall med vitlöksförgiftning hos hund men däremot vet jag att förgiftning med gräslök har förekommit. Vitlök innehåller samma ämnen som vanlig lök och därför gör man bäst i att inte ge hunden det.
Lök finns i de flesta av våra maträtter och genom att alltid läsa innehålls- förteckningen på olika matvaror kan du skona din hund från att bli förgiftad.

På en del matvaror som till exempel korv kan det stå ”kryddor” vilket ofta även innefattar lökpulver och bör undvikas. Skinka kan däremot vara ett bra alternativ om man fortfarande vill använda någonting extra gott till hunden under träningspasset. Var noggrann med att den inte är för salt. Det finns många olika typer av hundgodis som inte är farliga för hundarna och genom att välja någonting som inte innhåller lök så kan du på sikt höja din hunds prestationsförmåga eftersom den får bättre syreupptagningsförmåga!

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

16 − 5 =

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.