Bortsprungna hundar

Tittar runt på FB. SÅ många försvunna hundar! Några uppenbarligen stulna. Andra – som collien Petronella i Motala – har varit hos hundvakt, slitit sig och försvunnit. Petronella har varit borta i 5 månader.

Sen har vi en stor stor grupp hundar – importerade gatuhundar, livrädda – som folk inte klarar av att hålla reda på. Nova var bara 8 månader när hon rymde för 1.5 månad sen. Nya ägarna hade just fått henne. Hon håller till runt Rydsskogen-Circle K-MacDonalds här i Linköping.

Det är sjukt dåligt av folk att ta hit dessa hundar och skicka iväg dom till folk som inte fattar så mycket. En livrädd gatuhund ska ha både halsband och sele och 2 koppel på sig! Och det ska sitta dubbla zoner vid ytterdörren så att hunden inte smiter ut.

Nova går omkring tidiga morgnar och kvällar i ett område med många vägar och bilar. Det finns ju ingen hon känner och hon är livrädd. Hur ska man kunna få tag på henne???

Tack Norge som satt ner foten och förbjuder import av gatuhundar! Önskar Sverige gjorde detsamma. Stackars stackars hundar. Inte bara dom som rymmer och håller sig undan i månader, utan också de som bor i hem – tror ni verkligen att ni gör dessa hundar en tjänst? Att vara inomhus innebär ofta inledningsvis ännu mer skräck än att springa runt på gatorna.

Jag blir både illa till mods och förbannad över all okunskap. Det finns massor av svenska hundar som behöver ett hem om du nu absolut vill göra en god gärning!

6 reaktioner på ”Bortsprungna hundar”

 1. frågan är vad som definieras som en gatuhund? En del hundar släpps ut av sina ägare, en del kallas för gatuhundar för att de bor i hundstall.

  Tycker det är jättebra att folk räddar olyckliga hundar. Det jag är rädd för är att det slarvas med sjukintygen.

  Norge…ja men de har väl förbjudit gatu-tiggare oxå… det som är lite slitet o fattigt passar inte in..
  Att hitta en svensk hund som passar är inte så himla enkelt kan jag personligen intyga. Vi letade länge och hittade ingen.

  Tycker att alla som håller på med egenhändigt gjorda blandraser och de som köper dem borde adoptera istället. Vi behöver inte ännu fler blandraser (även om jag äääälskar blandraser).

  Ja det blev ett långt inlägg från ett delvis mardröms-land för hundar… Andalusien, Spanien
  Engelsmän som tar sina hundar med på sportsbaren med extremt hög disconivå…medans de själva dricker öl på öl

  1. Även gatuhundar från diverse länder kostar pengar och det är blandraser som du inte vet ett smack om. Gå in på blocket och titta efter blandraser! Sida upp och sida ner! Det är bara att välja!

 2. Vi skulle ju ha en gatuhund först. Jag är från Polen och där är det ju vanligt med hundhem som är överfulla med hundar. Som tur är så läste jag på bland svenska källor som sa hur viktigt det är med social/miljöträning och hunduppfostran. Lyssnar man på bland annat polska ”adopt don’t shop” kampanjer så tror man lätt att alla hundar är söta och snälla och tacksamma över att ha ett hem och har iiiingaaa problem.
  Det är inte lätt för hundarna att ryckas ifrån den miljön de är vana vid heller… Och de polska sjukintygen är ett skämt. En bekant som har shiba erkände öppet att hans veterinär skriver bara på istället för att faktiskt utföra rabiesvaccinationen, då han inte trodde på att vaccinera så ofta…

 3. tror kanske att ryckas från ett hundhem bara är bra förstås.
  Det måste däremot bli bättre kontroller.
  Stackars små hundar… människan är verkligen grym.

  1. Att ryckas från hundhem är inte alltid bra Caroline. Det beror på hur hunden haft det tidigare, hur hundhemmet tränar och tar hand om sina hundar och, mentalitet hos hunden och hur insatt nya hemmet är.
   Som sagt – att bara ta hand om en hund som farit illa är inte något som alla klarar. Du kan ju få en hund som är skräckslagen, aldrig går att lära något. Som inte blir rumsren och aldrig kan lämnas ensam och som tuggar på allt. Bara några exempel. Dessutom kan hunden kosta en förmögenhet i veterinärräkningar och sedan ändå behöva avlivas.
   När jag tog min första shiba var det en hund av den digniteten. Jag vet hur det känns. Ända in i märgen. När hunden blir livrädd och skäller varenda gång den ser dig. Du kan inte byta kläder eller tvätta håret för att den då blir ännu räddare. Vartenda ljud skrämmer den och den ligger under din säng i mörkret. Dygnet runt.
   Det är förstås en otrolig upplevelse att se en sådan hund bli bättre. Men det kräver sin man, mycket tålamod och lång tid. Då pratar jag om flera år i tid räknat.
   Den som tycker att det ligger en tjusning i det kan ju leta upp en svensk hund. Så slipper vi få hit en massa sjukdomar också.
   Jag har 5000% emot importen av sjuka och lidande hundar till Sverige.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

10 + fjorton =

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.