BPH & MH

Hos SKK kan man gå in på Avelsdata och titta på olika data om shiban.

Tyvärr har inte tillräckligt många shibor gjort MH (mentalbeskriving) för att det ska gå att få fram en rasbeskrivning.

Men på BPH (mental & personlighetsbeskrivning hund) finns det. Det året som där finns 2 tikar som gjort provet – det var Funny och Zum! 🙂 Pärlan har gjort MH.

Shiban har ett flyktbeteende som försvarsmetod och mycket lite av hot och aggressivitet. Däremot ett lekbeteende med föremål – vilket förvånade mig faktiskt. Shiban har också en försiktighet för att gå på olika underlag – och det plus flyktbeteendet kan vi nog förklara utifrån urhundsperspektivet. Det är klokare för den som vill överleva att vara försiktig med var man sätter ner sina tassar så man inte skadar sig. Plus att sticka iväg i stället för att stanna och hota och slåss.

Jag kommer ihåg hur Funsan blankt vägrade gå på plast-taks-underlaget som gungade. Zum gick dock, men behövde övertalning. Båda flickorna var mest intresserade av korven som gubbarna bjöd på – och det var också typiskt för shiban – högt matintresse. Såklart! Ska man överleva måste man se till att äta!

Jag måste kolla upp MH – och anmäla Mimi och Lara. Det är otroligt roligt att gå! Även om man tror att man känner sin hund så blir man överraskad.

På MH måste man ha sin hund lös men på BPH får man sätta på hunden en lina.

5 reaktioner på ”BPH & MH”

    1. Japp! Instruktörerna tror alltid att hunden ska stanna av sig själv för att det är intressant och händer saker – men som sagt – har man ett flyktbeteende som försvarsmetod så är det inte säkert plus att det kan finnas dofter av rådjur och annat som är intressant. Boy och jag kan hänga på. Han skulle bara springa omkring och retas på MH. Men på BPH kommer han att vägra gå på konstiga underlag som gungar. Fast å andra sidan är det en beskrivning det handlar om – det finns inte rätt eller fel.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

12 + 11 =

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.