Flocken

När det föds valpar hos oss påverkas alla. Under sista veckan av graviditet och under valpning och första veckan efteråt blir det inga längre promenader t ex.

Jag brukar ta med hundmamman på korta promenader från ca dygn 3. Mimi är så lugn och cool att hon fick följa med redan i morse. Man måste vara mån om anknytningen mellan mor och barn. Tar man bort tiken från valparna för mycket och under för långa tider tappar hon helt enkelt intresset för dom – banden försvagas.

Alla hundarna är nyfikna på valptiken som å sin sida kan vara sur och grinig och markera hårt mot de andra i flocken. Hon måste ju tala om att det är hennes valpar och att den som tänker göra valparna illa får med henne att göra. Mimi blängde bara lite. Jag ser till att bara Lisa fick komma nära. När jag håller på reglerna blir hundarna lugna.

När valparna är en dryg vecka får tiken följa med på lite längre prommisar, max 1 timme.

Det här påverkar ju alla. Promenaderna blir kortare.

Under sista veckorna med valparna tar dom allt engagemang och då sitter mina vuxna hundar på undantag. Utom Darina och Lisa. Darina har utvecklats till en fantastisk valp-vakt. Hon gör ett jättejobb med valparna och det är så nyttigt för dom att få träffa en hund av annan ras.

Men än så länge ska valparna vara ifred. De 2 första veckorna är tikens. Jag väger och tittar igenom valparna varje dag men mer än så ska man inte hålla på med dom.

Och hur konstigt det än är – så längtar man efter att dom ska “bli hundar” och få vara med. Trots att man inte får sova, eller sitta ner i lugn och ro och att man inte hinner äta ens emellanåt. Det är som att ha 3 spädbarn i huset samtidigt – spädbarn som dessutom kan springa omkring!

Men just nu så här i början är all passning och oro inriktad på tiken. I morgon är 3e dygnet och då rinner mjölken till ordentligt. Då finns risk för eklampsi. Eftervärkar kan vara besvärliga och risken för infektion finns alltid. Så med hökögon vakas tik och valpar över, både dag och natt!

– och är texten luddig så beror det på att nattvak gör en lite luddig!

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

2 × 1 =

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.