Hundar utvecklas olika

Alla har olika personligheter och utvecklas olika och i olika takt. Redan i valplådan utvecklas personligheter. Redan bland valparna hos mamma sker olika saker som påverkar.

Den motoriska utvecklingen är olika. Någon har en lugnare personlighet. Annan en livligare. Någon förlorar ofta striderna i valplådan. Någon vinner oftare. I alla fall just den veckan.

En vecka senare är det tvärtom.

Valpen har en rudimentär personlighet när den flyttar. Sedan handlar allt om den nya familjen. Vad är det som de nya människorna ser? Uppmuntrar? Tycker illa om?

Hundar är fantastiskt anpassningsbara.

När man har 2 kullar samtidigt fascineras man av skillnaderna. Pärlans kull med Rammi var coola. Gick att prata med. Skrek aldrig. Zelda’s kull med Ichi visade tidigt att dom hade lugna och positiva egenskaper. Men skrika det kunde vissa av dom… Av Mimi’s valpar var Lisa turbovalpen så lik mormor Pärlan. Hon är en fruktansvärt rolig valp.

Rumis kull är supersociala och kryper gärna upp i knät om man sitter en stund hos dom. Motoriskt starka och duktiga. Tycker om mat.

Skillnaderna jag ser i valplådan bildar en liten grund. Men den grunden försvinner snabbt om de nya ägarna gör på annat sätt.

Tänk extra på hantering av era valpar! Upp på bord och känn igenom. Varje dag. Titta på tänder. Varje dag. Titta på tassar. Varje dag. Klipp en klo. Om inte varje dag så varannan. Ta med ut i olika miljöer. Ofta. Gå många kurser. Gärna 2 olika samtidigt. Jobba på under valpens första år och du får en kanonhund!

Som valpköpare får man ett råmaterial att hantera. Så spännande att utveckla! Din hund har alla möjligheter att bli sådan som du har tänkt dig. Det är upp till dig – och dina kunskaper – hur det blir!

2 reaktioner på ”Hundar utvecklas olika”

  1. Annars kan man ha turen att få överta en perfekt vuxen hund som uppfostrat av Lena . Tack!

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

tjugo − sexton =

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.