Krisen i skolan

Apropå krisen i skolan.

I mina ögon handlar det om mer än bara skolan.

Häromveckan sade jag till en pappa att föräldrar har grundansvaret för barnens uppfostran.  Jag  blev ordentligt uppläxad av den pappan.  Som gick till sin rektor och ifrågasatte om jag hade läst skollagen.

Det handlar – i mina ögon, troligen alldeles för gamla och stelbenta – även om sådant som om inställningen att förskola och skola ska ta hand om barnen större delen av dygnet.  Samt att minsta försök till uppfostran dessutom omedelbart motarbetas av föräldrarna som ofta tycks se skolan som en ren serviceinstitution. Inte till barnen. Utan till dom själva.

Ja, men vad förstår en gammal tant som jag.  Som tittar mer och mer förvånat på den märkliga utveckling detta land är inne i.  Det går med raketfart. Jag känner inte igen mig längre. Och funderar på vart jag ska flytta. Räcker skogarna i Horn? Eller är det utomlands som jag måste fara? För att känna igen mig.

4 reaktioner på ”Krisen i skolan”

 1. Kära Lena,
  jag gör lärar-student-praktik i en första ring och tredje ring på vård-programmet. Jättegulliga “ungar” o duktig lärare.
  Men…sitta på borden vid grupparbeten…,ta selfies hela tiden, kolla på roliga saker på internet, dricka kaffe på lektionerna osv osv
  Jag känner mig som en stelbent dinosaurie….

  1. …. ja, och jag kan försäkra dig att försök att lära dessa elever ett annat beteende har motarbetats starkt av föräldrarna genom åren.
   Som en pappa nyligen uttryckte – om eleverna inte tar upp matteböckerna när fröken säger till då är det frökens eget fel – hon har inte tillräckligt intressanta lektioner.

   Häpp!

   1. ….du skojjar….

    Alltså, vad har hänt med alla vuxna som är så rädda för barn o ungdomar?

    1. Eller alla föräldrar som har abdikerat….

     Till min förskräckelse har jag förstått att många små små barn är i förskolan 12-14 timmar varje dag. Helt förskräckligt! Idag deltidsarbetar inte småbarnsföräldrar. Tänk om politikerna kunde lägga lite mer energi på det i stället för en pappamånad hit eller dit?

     Barn behöver knyta an till sina föräldrar. Och anknytning handlar om kvantitet av tid och inte kvalitet.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

3 × fem =

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.