Lördag morgon

Lördag morgon och här i huset vaknar vi tidigt.

Jag brukar börja med att äta frukost framför Tv:n och titta på mitt favoritprogram Pit Bulls and Parolees. Nästan varje avsnitt gråter jag. Dom gör ett fruktansvärt svårt, tungt och viktigt jobb – Tia och hennes familj.

Jag hoppas att hundhållningen i Sverige aldrig aldrig blir likadan som i t ex USA.

I o m att jag skaffat chi har det blivit klart för mig hur det fungerar inom andra raser än shiba. Många har sett en chans att “tjäna pengar” och oseriösa uppfödare och importer väller in över gränserna. Sen har vi också fenomenet med blandrasavel plus att många många vanliga hundägare tycks anse det som sin “plikt” att ta en kull på sin tik. Chi är ingen riktigt sund ras utan kan drabbas av många sjukdomar inklusive dödsfall vid förlossning och kejsarsnitt. Ingenting blir bättre av okunnig avel. Dessa små hundar som å ena sidan älskas ihjäl av sina ägare – skor, kläder, bäras omkring, ingen motion – är vardagsmat för många chi. Och å andra sidan finns det knappt någon enskild ras som hamnar på Blocket så ofta. Såg nyligen en kvinna på 94 år som ville köpa chi-valp och uppfödare dom faktiskt erbjöd henne valpar. Ooops…. Hundar på 2 år kan ha haft 4 hem. Det är hjärtskärande. Men än så länge släpps inte hundar ut i Sverige för att dö som i vissa andra länder – det är verkligen inte bara i USA sånt händer. Men med de horribelt stigande veterinärpriserna så vet vi inte hur det kommer att gå. Framöver.

Tänker och kan man inte ta ansvar för sin hund ska man inte skaffa någon. Många ungdomar placerar om sin hund när de får barn – och ja, det är tufft att få barn och samtidigt ha hund. Men det är bara att överleva – det handlar i tid inte om så länge det är riktigt besvärligt. Barnen blir snabbt större och hunden kan få mer uppmärksamhet igen.

I min utvidgade shibafamilj väntas det och föds flera barn just nu. Jag känner mig som en extra mormor/farmor och väntar med glädje på nya “barn-barn”! Och håller tummar och tår för att allt ska gå bra! Inklusive att hunden får stanna kvar i sitt hem. Men det tror jag dom får. Det är underbara ungdomar till valpköpare som jag har.

Tack alla för att ni tar hand om “mina” hundar så fint!

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

fem × tre =

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.