Motion

Det florerar det märkligaste inlägg på FB att valpar inte ska motioneras. 5 minuter per månad och dag. Så att en valp på 8 veckor ska bara ha fysisk aktivitet 10 minuter om dagen och en valp på 6 månader 30 minuter. Sägs det i inlägget.

Vilket otroligt djurplågeri!

Hundar ska röra på sig! Tror ni verkligen att varg eller räv eller hundvalpar i naturen ligger stilla och inte rör på sig? Tvärtom så leker dom många timmar runt lyan varje dag. Men dom går inte ut och går i bemärkelsen av att gå rakt fram i koppel när dom är 8 veckor. Detta ska man vara försiktig med när valpen är 8 veckor. Däremot kan man gärna vara ute med sin valp och låta den röra sig fritt utan koppel och i sin egen takt. Det stärker skelettet och musklerna.

När en shibavalp är 12 veckor kan den gå en längre promenad 1 g/dag där den kan gå själv 1 km. Fortfarande okopplad större delen av tiden.

När en shibavalp är 6 månader kan den gå hur långt som helst. Själv går jag regelbundet 15 km/dan med mina hundar. Längre varannan dag.

Så håll igen med motionen på era små valpar men var gärna ute mycket. Och öka sedan på. Valpen kan gå längre i koppel allt efter hand men den ska helst vara lös. Då rör den sig i sin egen takt och på ett sätt som inte är farligt för den.

Men tro inte på inlägget från FB. Detta är veritabelt djurplågeri.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

19 − 11 =

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.