Omvänd lockelse

Håll en godis i öppen handflata. När hunden sträcker sig för att ta godiset – stäng handen. Öppna handen så fort hunden är stilla.

Den får bara ta godiset om den gör det du har tänkt – vanligt t ex att den tar ögonkontakt och tittar dig i ögonen i stället för på handen.

Supereffektivt att använda omvänd lockelse för att träna – den som följt min blogg kanske minns att det var omöjligt att få Lara att lägga sig ner. Med tekniken omvänd lockelse går det jättebra! Shibor älskar ju att tänka och agera självständigt och alla metoder som innebär eget arbete uppfattas som positiva.

Pärlan lär sig backa på samma sätt – alltså backa ifrån mig. Svårt för en Pärla som vill vara nära sin matte. Med omvänd lockelse går det. Varje gång hon rör sig bakåt öppnas handen. När hon går mot matte stängs den.

Pärlan blir så upphetsad att hon hässja r! Så spännande tycker hon att det är!

3 reaktioner på ”Omvänd lockelse”

  1. Den övningen har vi lärt oss på valpkursen, och använder som “kontaktövning”. Eichii verkar sedan ett par veckor ha hamnat i slyngelåldern – svårare att hantera, återfall i bitandet, på på på! – och då känns den här övningen jättehjälpsam.

    1. Men så bra!
      Ja nu kommer könsmognad och pubertet. Fundera också över hans dag – nu när ni har börjat jobba? är det en stor omställning för honom. Vet inte hur ni har ordnat hundpassning på dagarna – är ni säkra på att den är bra? Behöver ni öka motionen? Etc! Hundar svarar ganska direkt när saker blir bättre eller sämre.

      1. …jag tror att han störs rätt mycket av att inte kunna gå lös på tomten längre – han lärde sig att hoppa över staketet för ett par veckor sedan… Så i väntan på det nya staketet går han i lina när han är ute själv (tidigare flera timmar per dag). Det är såklart en jätteförlust, både av roligt och av frihet, och inte minst för en “tonåring” lite kränkande också. Det är bättre igen sedan vi förstått och försöker möta det med annat (det är verkligen hjälpsamt med snabb feedback 🙂 ). Dagtid är han nu mycket väl omhändertagen och motionerad av mina föräldrar och mår & fungerar fint, men han blir sjövild när jag kommer hem. Våldsamma glädjeyttringar som pågår av och till i timmar! Samma beteende med andra han är fäst vid men inte lika uttalat. Hoppar, bits och är så uppjagat glad att han inte vet var han ska göra av sig själv. Svårt att hantera, för beteendet är ett problem samtidigt som vi också är glada att se honom, och för att han är glad. Har du några tips Lena?

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

tolv − 5 =

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.