På förekommen anledning

Det tycks som om blivande shiba-köpare blivit missledda vad gäller information. Jag får en hel del frågor.

Shiban är en i grunden självständigt jagande jakthund. Det betyder att den ska röra sig bort från ägaren och söka av omgivningen efter vilt. Den ska inte fråga om hjälp eller vägledning. Den ska hålla kontakten d v s veta var ägaren finns. Men inte gå bredvid och fråga “får jag?” Den ska jobba självständigt och fatta egna beslut.

Shiban behöver motion först och främst. Mycket motion. Om den promeneras behöver den gå 1.5 – 2 mil per dag. Det tar några timmar att gå så långt!

Utöver det behöver den sysselsättning för hjärnan. Alltså gå kurser och tränas.

Om shiban får sin motion är det en lugn hund inomhus. Om inte kan den utveckla problembeteenden eller i värsta fall bli deprimerad och sova bort sitt liv.

Att shiban inte skulle tycka om människor är en gammal myt. Det handlar även om hur den är uppfödd. En väl uppfödd och väl socialiserad shiba tycker om människor. Och vill gärna hälsa om den får. När shiban blir vuxen blir en del mindre sugen på detta. Men det är ett stort fel om en shiba är skygg eller på negativa sätt drar sig undan kontakt med främmande människor.

En väl uppfödd och väl hanterad shiba är ingen problemhund. Tvärtom. Den är alltså inte svår att ha som förstahund som många tror.

Du ska bara vara medveten om vilken typ av hund du köper.

En intelligent charmerande individ. Stolt japanare. Kung/drottning i sitt eget rike och ingen slav-natur som många andra raser. Den gör ingenting som den inte själv vill och det är upp till oss att skapa ett sådant band till hunden att den tycker det är okay att göra det som vi vill.

Som flockledare till en shiba har vi ett ansvar. Att vara kloka. Tydliga. Lugna. Bestämda. Men ändå med en förmåga att försöka förstå och ibland t o m rätta oss efter vår hund.

Shiban skulle klara sig ypperligt om vi släppte ut den i naturen och lät den springa. Och det vet den om. Vi människor är mest ett bihang…. Ett för hunden älskat bihang. Den är fäst vid och bunden till oss. Vi tillhör ju flocken. Och shiban. Med betoning på tillhör.

2 reaktioner på ”På förekommen anledning”

 1. Lena
  Så väl du beskriver hur det är att vara ägare till en shiba, med mycket humor och tålamod så fungerar det utmärkt i vår “flock”. Vem som har tålamod med vem är olika i fall från fall.
  Humor bidrar matte med. Shibor är stolta och självständiga, det skriver jag under på. Vad jag älskar denna vackra hundras. Inger med Leia och ibland även Smille.

  1. Ja shibor är fantastiska och outstanding. Och barnsligt stolt blir man över dessa makalösa hundar. När dom är duktiga. När dom tycker om en.
   Och som du säger – tålamod och humor måste man ha. Lite som ned katter. Det blir inte alltid precis så som man själv har tänkt med shiban.
   Pussa Smille från mig!

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

fem + 20 =

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.