Pippi brinner

Även i Linköping. Det är så sjukt så det är inte sant. Tror inte att någon tar illa upp att Pippis pappa kallas negerkung eller att det är rätt sätt att komma tillrätta med främlingsfientligheten att bränna Astrid Lindgrens böcker.

Jag ska nog hålla i mina gamla Pippi-böcker. Dom kan bli lite värda en dag. 😡😡😡

7 reaktioner på ”Pippi brinner”

 1. Bränna böcker, vet inte riktigt varför man gör det. Är det i ilska eller för att de måste bli av med dem?
  Fast tror ni inte att Astrid Lindgren skulle vilja att orden ändrades. Hon var på barnes sida och jag tror att det sista hon ville var att någon skulle bli ledsen av ord som är inaktuella.
  Eller vad tror ni/du?

  Tiderna förändras ju och där också orden. Det är många ord vi inte använder idag för att det anses vara stötande, kränkade osv

  Önskar en härlig dag!

 2. Då får man väl trycka ett annat ord för samma sak i de nya böckerna? Om biblioteken har råd att köpa in nya? Att bränna Astrid Lindgren är ett helgerån. Och ordet negerkung m m som Astrid använde är inte ett dugg obehagliga i mina öron. Inte ordet städare heller. I stället för sanitetstekniker – eller vad det nu heter. Det är bara ord.

 3. Bränna böcker är brott mot det skrivna ordet och det kan aldrig vara rätt oavsett vad som står i dem. Håller med att det inte är obehagliga ord. Obehagligt blir det om någon står och agiterar och är hotfull men i en skönlitterär bok som dessutom speglar då-tiden, är det inget mer än ett ord.

 4. Tror att man känner annorlunda när man är en utsatt grupp av människor som hållits som slavar, apartheid, som fortfarande är många gånger förtryckta.
  I svenskan använder vi inte ordet neger utav hänsyn till detta. Förr var det ett accepterat ord. Då skall det inte stå negerkung i barnböcker heller tänker jag. Vi säger inte negerboll heller.
  Inte så roligt om barn börjar ropa negerkung i lekarna tycker jag.

  Städare är kanske svårt att jämföra med slaveri, osv… eller?
  Ordens makt är stor.

  Ja det blev ett lite längre inlägg, men såhär i etik-veckan passar det bra (=pride-vecka i stockholm just nu) och har haft etik i skolan 🙂 Mycket blir det…

 5. @Caroline: Ja, det har du rätt i 🙂 Pennan är mäktigare än svärdet så heter det så visst ska vi reflektera över vad vi skriver, hur vi använder orden och vilka ord vi använder.

 6. Självklart ska vi vakta på vilka ord vi använder inte minst på nätet.

  Men inte bränner vi Strindberg p gr a hans beskrivningar av kvinnor…? Men det kanske anses att kvinnor är mindre värda än manliga svarta?

 7. Kvinnor är alltid mindre värda i alla sammanhang såklart.
  Men målgruppen som läser Strindberg är ju inte barn och knappt vuxna heller…. sedan tror jag att Strindberg ville uttrycka sig på det sättet han gjorde, han ville ju stöka runt det.
  Men Astrid Lindgren tror jag hade annan tanke…

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

3 × 4 =

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.