Ramaskri

Bland Sveriges uppfödare just nu.

Agria går just nu ut med att tikvalpar bör kastreras före första löpet för att undvika juvertumörer. Och förstås livmoderinflammationer.

Herregud.

I Sverige har vi en policy att inte kastrera hundar vilket t ex SKK står bakom. Agria och SKK samarbetar vilket blir lite märkligt i detta fall. Agria går med sin rekommendation helt emot SKKs egen policy.

Det finns raser där det är ett problem bland äldre tikar med t ex livmoderinflammation.

Detta bör förstås hanteras via avelsarbetet. Inte via att dölja problemet med tidig kastration.

Andra hävdar att kastration av tikar behövs p gr a beteendeproblem. Men är det sådan hundavel vi vill ha? Hur vet vi vilka tikar/linjer som bör avlas på om deras tikvalpar kastreras?

Det finns också raser som är mer benägna att få tumörer. Samma där. Man bör arbeta med grundproblemet. Inte dölja det.

Det finns många nackdelar med kastration. Urinläckage. Fetma. Ändrad pälskvalitet.

Tidig kastration kan också enligt min erfarenhet leda till att du får en ständig valp därhemma som inte mognar känslomässigt. Jättekul när hunden är 3 år och fortfarande äter upp soffan.

Kastration av tikar som inte är sjuka innebär att hunden får genomgå en stor bukoperation. Jag skulle aldrig låta min hund göra det om det inte fanns starka skäl.

Om vi tittar på rasen shiba så är det inte en ras vars äldre tikar får livmoderinflammationer som ett brev på posten.

Jag har haft rasen sedan mitten av 70-talet och jag vågar nog påstå att juvertumörer inte är speciellt vanligt heller. Jag vet ingen tik som behövt avlivas p gr a detta.

Min åsikt är att inte heller hanar ska kastreras även om det är ett enklare ingrepp. Om din unghane är besvärlig kanske du i första hand ska titta över det liv du ger din hund. Det gäller förstås även tikar. Lever den ett tryggt och bra liv med bestämda rutiner och regler? Får den sitt behov av motion uppfyllt? Andra behov av sysselsättning och aktivering uppfyllt också?

En hund är en egen art som vi tar in i vårt hem. Den behöver mer än en liggplats att sova på för att må bra.

3 reaktioner på ”Ramaskri”

  1. Suck… det är förskräckligt. Vi fick som du vet höra det på vårt besök hos veterinären med valpkursen. Men veterinären vill ju ha jobb och Försäkringsbolaget vill höja premierna för dem som inte kastretar eller kunna vägra utbetalning om det nu visar sig att hunden har fått de åkommor de sagt ska förebyggas med kastrering. Det är alltså bara business, inget om djurets väl och ve. USCH. Mår illa av sånt

  2. Jag vet faktiskt inte hur Sveland gör. Försäkringspremien är i vilket fall satt per ras. Det innebär ju att raser med mycket problem får högre premie. Darina kostar lika mycket som 2 shibor.

  3. Jag blir så arg! Hundar måste få vara hundar. Jag skulle aldrig utsätta en frisk tik för sterilisering då det innebär en stor bukoperation dvs risker.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

16 − fyra =

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.