Böcker

När träffade du på dom där böckerna? Som förändrade?

När jag var liten lärde jag mig läsa tidigt. Vi hade inte så mycket att göra där på landet i Granbo mitt emellan Kilafors och Bollnäs.  När jag var 12 hade jag plöjt igenom föräldrarnas bokhylla. Tolstoj,  Hemingway m m m m. You  name it.

Vi hade alla barnsjukdomar när jag var liten. Ibland blev det flera veckor hemma från skolan. Jag var ca 9 när jag lånade Anne från Grönkulla från skolbiblioteket. Vilken bok! Jag läste den 4 ggr i ett sträck en gång när jag hade just påssjuka eller liknande. Att få den boken var min högsta önskan och för ett par år sen hittade jag den på ett antikvariat. Tror den var lite kortare än ursprungsboken?

En annan älskad barndomsbok var Cherry Ames  –  sjuksköterska skulle man bli! – och förstås “Hans vän flicka”, Åskmolnet och gänget… Svarta Hingsten!

Det fanns inte riktigt motsvarande på hundsidan  – men “Gamle Yeller”… Så älskad att jag köpt den också på senare år. Strykarhunden som på olika sätt kämpar för sin familj och till sist dör…Så mycket tårar det går att gråta!

Apropå tårar – en annan bok som följt mig är “Borta Med Vinden”. Ursprungsböcker i pocketupplaga. Tjocka. Varje gång det blev extra jobbigt i livet läste jag den boken och fick gråta. Det tog mig många år att sluta skämmas och inse att vi var fler som läste den!

En bok som var helt revolutionerande när den kom var John Irvings “Garp och hans värld”. John Irving blev en enorm favorit hos mig. Så många läsupplevelser!

Idag läser jag ingenting. Ingenting. Orkar inte koncentrera mig på det förutom ibland när jag har semester.

Men när jag blir pensionär…Då… Ska jag läsa… Få förflytta sig till andra tider. Andra dimensioner. Utan ansträngning. Och tjocka ska dom vara. Böckerna. Så dom tar lång tid att läsa ut. Kanske hittar jag nya böcker som revolutionerar livet?

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

sju + 6 =

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.