Hur mycket mat?

Hur mycket mat ska min hund äta?

En valp och unghund ska ha så mycket att den blir mätt. Det betyder att den kan äta både 5 och 8 dl torrfoder om dagen.

Vuxna hundar, d v s äldre än 3 år, äter mindre. Medelstora hanar runt 3 dl och tikar runt 2 dl.

Hundar som motioneras mer eller sätter päls eller om det är kallt ute och man är utomhus mycket, kan behöva extra.

Tikar kan vara mer hungriga efter löp vilket kan vara tecken på skendräktighet.

Man måste hela tiden titta på sin hund för att avgöra om den behöver mer eller mindre mat. Hunden ska INTE vara tjock. Överviktig är den om den har rejält med hull över revbenen. Midjan kan försvinna och där kan finnas en valk bakom skuldran. Man ska känna men inte se revbenen. En hund kan se smal ut men vara fet – du måste känna.

Nu när jag ger bara färskfoder varierar jag hela tiden mängden mat. Torrfoder har man en tendens att mäta upp och ge samma mängd varje dag och mål. I naturligt tillstånd äter hundar lite och ofta och ibland har dom tur och äter ett skrovmål.

Jag varierar också mängden utifrån hull. Just nu är Lisa i lite högre hull och Boy är smal. Då ger jag Boy mer mat några dagar och Lisa mindre. Sedan kan jag ändra. Sund har olika fettmängd beroende av vilken sort man använder och jag byter smak varje mål. Då byter jag ockdå mängd utifrån just det fodrets innehåll. Ibland får hundarna morot att tugga på. Ibland äpple eller broccoli eller annat dom gillar i maten. Den som behöver det kan få äggula i maten. Ofta ger jag extra fett, speciellt på vintern eller vid pälsfällning. Hemgjord Kefir ger extra och goda bakterier. Kombucha vitamin B. Annars tillsätter jag gärna B-vitamin.

Ibland får hundarna “skrovmål” d v s väldigt mycket mat. Då får dom mindre mat nästa mål. Ibland får dom bara ben att tugga på.

Jag tycker att hundarna verkar må bra av den här sortens mathållning, d v s att jag är mer flexibel. Jag håller hela tiden koll på varje hund och dens behov och ändrar foderstaten upp och ner.

Sedan gillar shibor variation. Olika mat i skålen tycker mina hundar om…

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

nitton − 19 =

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.