Sele

Sele eller halsband?

Under några år har det varit så “inne” med sele att det närmast räknats som djurplågeri att använda halsband.

Själv stod jag maktlös och såg på hur sålda valpar fick gå med illasittande selar som skavde och gjorde ont. Varje steg. Som var för små och varje gång jag påpekade detta svarade valpköparen “Jag vet! Men har inte hunnit köpa ny…” Ursäkten var densamma 2-3 månader senare. Selen var ännu mindre.

Numera skriver jag in i alla köpeavtal att valpen inte ska ha sele före 6 månaders ålder. Då har den åtminstone växt klart någorlunda och tillväxten går inte i raketfart längre. Bra selar är dyra och vem vill lägga ut 500 kr för en ny sele varannan vecka?

Mer och mer börjar jag läsa om på sociala medier  hur skadligt användandet av sele är.  Veterinärer och fysioterapeuter får ta hand om alltfler skador efter användandet av sele.  Skador i skelett,  ligament och leder.

Sele hindrar rörelser.  Hunden kan inte ta ut steget. Bogarna kan inte röra sig fritt. Detta orsakar långt fler skador än vad användandet av halsband gjort. Hundens hals omges av muskler och den som har haft en hund som dragit mycket i kopplet i sitt liv vet hur starka dessa muskler kan bli.

Dock ska halsbanden egentligen vara breda. Täcka 3 halskotor om man ska vara noga. 

Självklart finns det gånger när en bra och välsittande sele är ett måste,  t ex vid drag, spår etc. De som jobbar i affärer är där för att sälja en produkt.  De är inte ansvariga för din hunds välmående, det är det du som är. I allmänhet är de inte heller specialutbildade i hur en sele ska sitta för att passa din hund. Shibor har kraftiga nackar i förhållande till resten av kroppen och är väldigt svåra att hitta bra selar till.

Du måste själv leta och skaffa kunskap.  Pärlan har t ex en nome-sele när hon spårar.  Den  hindrar inga rörelser.

Bra och välfungerande utrustning är ett måste. Sätta inte-dra-selar på valpar anser jag vara att jämställa med djurplågeri. Köp ett brett halsband i stället och arbeta med problemet, om din hund drar!

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

fjorton − tretton =

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.