Kefir

Att göra egen Kefir har ju varit på modet ett tag. När jag haft så svårt att gå ner i vikt och dessutom haft mycket ont i magen började jag läsa Mosley “Förbättra din tarmflora.” Jag gillar Mosley för han skriver och förklarar saker på ett enkelt sätt. Min tarmflora är troligen i katastrofläge.

Hur som helst – i flera månader har jag haft svårt för att dricka Kombucha. Nu kan jag börja tvinga i mig lite i taget om jag späder det med vatten och t ex ingefära. Ja och det har ju inte hjälpt upp saken. Att få goda tarmbakterier alltså.

Så nu ska jag prova att göra egen Kefir som tydligen innehåller mängder med olika bakterier till skillnad mot t ex yoghurt som bara innehåller 7….

Är inte säker på att jag kommer att stå ut med den sura smaken av detta heller, men prova går ju och att använda den i smoothies och pytsa i saker för att dölja smaken…

I går kom Kefir-grynen som vid första omgångarna får stå i Kefir för att hämta sig efter flytten. Sen ska dom få mjölk att jobba med. Get och får-mjölk är tydligen väldigt bra. Annars ohomogeniserad mjölk. Laktosen försvinner i stort sett helt vid fermenteringen. Man kan använda soya-mjölk också. Havremjölk verkar mer osäkert. Hur som helst kan hundarna förstås få ta del av Kefiren också eftersom laktosen försvinner. Kombucha älskar dom.

Återkommer!

3 reaktioner på ”Kefir”

    1. Har hemma som jag gett till hundarna – men tydligen inte i närheten av att vara så bra som levande. Tänk på hundarna som levt med torrfoder i alla år – hur många sorters bra bakterier finns det i deras tarmflora…? Rena turen om dom får plocka harbajs och annat nyttigt i naturen! När Hana var dräktig plockade hon alltid allt hon kunde hitta utomhus. Hon var noga med det.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

15 − tretton =

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.