Men…

….jag fick höra Hårgalåten i morse.

Jag är uppvuxen några kilometer från Hårgaberget i Hälsingland. Ni har väl hört sägnen?

Saxar:

Hårgadansen är en svensk sägen från byn Hårga i Bollnäs kommun i centrala Hälsingland. Den utspelade sig sent en lördagskväll då Hårgabygdens alla ungdomar hade samlats för logdans. Plötsligt tystnade musiken och en ny och främmande spelman trädde fram från skuggorna. Han var iklädd en stor mörk hatt och under den kunde man se ett par brinnande ögon. Spelmannen lyfte sin fiol mot sin haka och började spela en låt som ingen hade hört innan. De nya toner gjorde genast så att alla ungdomarna började att dansa. När de väl börjat dansa kunde de inte sluta. De dansade hela natten och i gryningen när spelmannen gick från logen följde alla de dansande ungdomarna efter honom i ett långt led. Dansen pågick hela vägen upp för Hårgaberget – samtidigt som kyrkklockorna ringde in till gudstjänst i den närliggande kyrkan. En ensam flicka låg kvar på golvet i logen, hon hade hela tiden försökt varna de andra från att falla in i dansen då hon såg att spelmannen hade en bockfot. Väl på Hårgaberget fortgick dansen så pass länge att till slut återstod bara skelett av de dansande ungdomarna.

Den mystiska spelmannen påstås vara Hin Håle – den kristna djävulen. Enligt sägnen kan man fortfarande se märkena från den långa dansen uppe på Hårgaberget. En annan sägen är att under fullmåne kan man fortfarande höra spelmannens toner på berget.

Den äldsta kända uppteckningen av sägnen är från år 1785, av Johan Gabriel Lindström som var komminister i Bollnäs. Det är okänt hur gammal sägnen faktiskt är.

Och ni vet väl att man kan se märket efter bockfoten i stenhällen och att det finns en stor kal rund ring runt det märket där aldrig något växer….? Jodå jag har sett det själv!

När man är uppvuxen med tomtar och troll och älvor m m mitt i Hälsinglands stora mörka skogar så påverkar det ens själ. Jag längtar alltid till skogen.

En reaktion på ”Men…”

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

5 − ett =

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.