Och äntligen sov Lill-råttan

I går kväll tvärsomnade jag när jag tittade på Gåsmamman. Hade tänkt gå ut med Belle efteråt.

Nu sov Belle också och alla andra. Jag vaknade först i morse vid 4. Låg en stund till tills klockan ringde. När jag klev upp kom en sömndrucken Belle för en puss-stund. Har inte kollat överallt om hon har kissat någonstans. Hon brukar annars kissa på hallmattan. Tror den lilla tjejen ska löpa om något tag. Den perioden kan ungtikar vara besvärliga med kisseriet. Inte alls alla, men jag har träffat på flera genom åren. En veterinär förklarade för mig att det beror på att slemhinnorna blir svullna. Tikarna känner helt enkelt inte när dom blir kissnödiga.

Belle skvätter och står på frambenen när hon kissar. Valpstadiet är förbi. Tonåren tar vid.

Grunden i uppfostran ska vara lagd. Inkallningen sitta som en smäck. Gränser och regler ska vara dragna. Motionen ska ökas på. Varje dag ska hunden få röra sig fritt i skogsterräng så att den bygger skelett och muskler och övar upp sin balans.

Sen ska man anmäla sig till kurser. Gärna 2 – spårkurs är vansinnigt bra. Men gärna någon annan också. Rally? Vardagslydnad? Lydnad? Freestyle? – spelar ingen roll bara det blir kurs! Om man lägger ner massor av jobb på sin hund under första levnadsåret kan man luta sig tillbaka och njuta sedan!

Och – apropå kurser…glöm inte ringträning. Kanske du aldrig kommer att ställa ut. Men själva träningen i sig är jätteviktig. Övar kontakt och hantering. Vilket är urviktigt. Det tjänar du på när hunden ska till veterinären om inte annat. Plus att du kanske faktiskt vill ställa ut så småningom!

Så jobba på bara, alla ni med valpar/unghundar runt halvåret och äldre!

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

7 + 2 =

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.