Cykla med hunden

När din shiba är minst 12 månader kan du börja cykla med den.

Jag brukar cykla så långt som jag normalt går. Vi tar ju en tur på ca 10 km varje dag och så långt kan min hund då springa bredvid cykeln också. Hunden ska trava bredvid cykeln största delen – då kan den inte överanstränga sig. Värm gärna upp genom att gå en bit i början (10 min). Då får hunden möjlighet att kissa också. Jag går med hunden i långt koppel och låter den stanna och nosa.

Sen kortar jag upp kopplet och säger något – “Nu åker vi, är du med” el likn…. I början cyklar jag sakta men när hunden är varm ökar jag farten. Det är skönt för hunden att sträcka ut. Skulle den galoppera några steg eller kortare bitar så gör det inget.

Ett par bitar till kliver jag av och går – så hunden får kissa och bajsa om den vill.

Sista biten innan vi är hemma (10 min) går jag och har hunden i långt koppel. Då får hunden varva ner och svalna av. Bra för muskler och ligament.

Delar av vår väg är asfalt. Andra delar är grusväg.

Jag är noga med att hunden inte får stanna utan tillåtelse. Jag säger alltid till både när vi stannar och startar så hunden är med på vad som händer. Jag håller i kopplet så att hunden omöjligt kan kasta sig in i hjulet. Äldre hundar vet att man ska undvika cykelhjulet men yngre hundar kan se en katt eller hare och bli lite upphetsade.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

tretton + 17 =

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.